HARMÓNIA. ZDRAVIE. KRÁSA

Kto sme?

Mgr. Vanda Leláková
Volám sa Vanda Leláková. Viac ako tri roky pôsobím v oblasti relaxu, zdravia, krásy,...
Hyacinta Kandrová
Volám sa Hyacinta Kandrová. Venujem sa umeniu žiť v zdraví, radosti a kráse. Chápem, že v dnešnom...

Vnútorná krajina - znovuobjavenie raja

03.09.2013 13:56

   Pustila som si na večer Celestínske proroctvo. Sto rokov starý film, ale nezaškodí ho oprášiť. Vcelku príjemný, hoci nevnímam ho ako nejak zvlášť prevratný. Vlastne o ňom ani nechcem písať. Len som sa trochu zamyslela nad scénou, kedy sa skupinka ľudí dostala akoby do nejakej inej - paralelnej reality a kým si udržiavali vnútorný stav harmónie, stali sa neexistujúcimi pre realitu našej dimenzie. Vojaci okolo nich ich proste nemohli vidieť, teda im nemohli ublížiť. Nedokázali sa k nim priblížiť.

 

    Celá pointa tkvie v tom, vytvoriť si vlastnú realitu - akoby vlastnú vnútornú krajinu, kde sa budeme cítiť dobre. Nevravím, že máme začať snívať a presviedčať sa o niečom, čo nie je. Nie! Máme prijať prítomnosť a svoj život taký aký je a oslobodiť sa od neho.

    Ak sa vám ešte nepodarilo vypátrať vašu vnútornú krajinu, ani tak radšej nerobte! Cesta je náročná a smer neukazuje žiaden kompas. Vyžaduje si to mnoho odvahy, pokory a lásky k sebe aj iným.

    Ak však vo vás zvíťazila túžba po slobode, pokoji a harmónii, práve ste spravili prvý krok. Ďalej však už musíte ísť sami.

Nikto vám nemôže pomôcť. Ak tvrdí opak, neverte mu. Zaviedol by vás do svojej krajiny. Ale tá nie je vaša. Budete tam len hosť a nikdy neviete, či tá vaša nie je oveľa krajšia. Ak sa necháte viesť, ocitnete sa bez ochrany na cudzom území, kde platia cudzie pravidlá a tie vy nepoznáte a možno sa vám ani nebudú páčiť.

Hľadanie vnútornej rovnováhy

    Ak sa vám už niekedy podarilo utíšiť svoju rozbúrenú myseľ a ponorili ste sa do svojho vnútra, určite ste objavili úžasne miesto plné čistej radosti a mieru. Ak sa vám to už niekedy podarilo, určite ste nechceli odísť. To miesto je vaše vnútro a je krásne. Záleží iba na vás – vy ste ho vytvorili a vy ho dotvárate každý deň. Iba od vás závisí ako bude vyzerať a ako sa v ňom budete cítiť. Je niekoľko spôsobov, ako toto miesto v sebe objaviť.

    Riadené meditačné techniky a cvičenia vás môžu ľahko „povzniesť” ale aj zaviesť do klietky, ani to nezbadáte. Ak hľadáte skutočný relax a uvoľnenie, pokoj v duši a rovnováhu, začnite najprv spoznávať sami seba. Sami v sebe istotne nájdete kľúč od trinástej komnaty. Na zbavenie sa stresu, únavy a nájdenie harmónie stačí, ak dokážete nadviazať dialóg sami so sebou. Pozor! Myslím dialóg, nie monológ! Monológ je rozprávanie ega. Dialóg je rozhovor ega s dušou, kedy ego počúva a občas niečo povie, ale tak, aby neurazilo dušu. Nevysmieva sa jej a nespochybňuje jej slová!! To ego často robí. Duša je však skutočná dáma a preto väčšinou ustúpi. Tentokrát však musí ukázať egu, s kým ma tú česť. Ego by sa malo chovať ako gentleman a nechať dámu najprv dohovoriť, až potom slušne vyjadriť svoj názor. Až keď sa duša bude cítiť ako pravá dáma a ego pochopí, že je dokonalý gentleman, až vtedy môžete nájsť vnútornú rovnováhu. Až keď vaša pravá polovica – mužský princíp, rozum dokáže v pokoji a porozumení komunikovať s ľavou polovicou – ženskou, srdcom až vtedy spoznáte, čo je to harmónia. Nechajte obe polovice komunikovať. Nepotláčajte ani jednu. Ani jedna nie je nadradená, či podradená. Obe sú iné, ale rovnocenné. Aby ste boli v pohode, potrebujete obe. Aby ste ich uzmierili, vystupujte chvíľu ako sudca. Nezaujato a nad vecou. Vypočujte obe strany a následne sa rozhodnite, ako budete konať. Ak ich budete pozorne počúvať, zistíte, že obaja hovoria to isté, len iným jazykom.

    Potom, keď budete viesť dialóg so svojim vnútrom, opýtajte sa ho ako sa máte, aký ste mali deň a počúvajte, čo vám odpovie. Nepodvádzajte, nerozprávajte za neho!! Počúvajte! Možno zistíte, že sa v skutočnosti nemáte až tak zle ako každému vravíte. Alebo sa vám nedarí až tak dobre ako  si nahovárate. Čokoľvek zistíte, bude to pre vás prospešné.

    Dajte si k tomu šálku čaju a nechajte sa unášať. Uvidíte, že budete milo prekvapení, kam až vás to zavedie. Buďte však trpezliví. Nečakajte, že sa plnohodnotne porozprávate hneď po prvý krát. Chce to cvik, ale výsledok sa dostaví. Ak uzmierite svoje vnútro, nájdete skutočnú slobodu. Budete mať lepšiu náladu, budete vyzerať aj cítiť sa lepšie. Budete tvorivejší, výkonnejší a hlavne spokojnejší. Nezabúdajte, že človek bude takým, ako sa urobí, z čoho vyplýva úplná zodpovednosť za to, čím je, ako povedal Sartre.
   

Staňte sa takými, akými chcete byť – to je cesta k vnútornej slobode.