HARMÓNIA. ZDRAVIE. KRÁSA

Kto sme?

Mgr. Vanda Leláková
Volám sa Vanda Leláková. Viac ako tri roky pôsobím v oblasti relaxu, zdravia, krásy,...
Hyacinta Kandrová
Volám sa Hyacinta Kandrová. Venujem sa umeniu žiť v zdraví, radosti a kráse. Chápem, že v dnešnom...

Janin detox deluxe

01.03.2012 22:20

    Blíži sa jar. Je preto normálne spraviť jarné upratovanie v domoch, šatníkoch, záhradách. Zbaviť sa všetkých nepotrebných vecí a takto, v upratanom prostredí vyčkať na prvé teplé lúče slnka. Hneď nám je lepšie, keď máme umyté okná, zo skrine vyhádžeme staré zimné veci. Popri upratovaní je ale potrebné zbaviť aj naše telo nečistôt a tukov, ktoré sme si cez zimu nahromadili. Takýto jarný detox deluxe sa rozhodla spraviť aj Jana.

    Detox deluxe znamená pre ňu nie len zbaviť sa toxínov, dôkladne vyčistiť pleť ale hlavne dať si kopec predsavzatí na celé jarné, letné aj jesenné obdobie.

    Jana odložila rukavice a vyliala vodu z vedra. Rozhliadla sa po byte. Okná boli umyté, prach poutieraný, povysávané bolo aj za skriňami a veľkou koženou sedačkou. V rohu boli opreté igelitové vrecia s napchatými starými vecami. Jana bola zo sebou spokojná.     Dokonca aj priečinky v jej počítači boli zrovnané, staré súbory odstránené. Vymenila zimné pozadie plochy za fotku z minuloročnej dovolenky v Egypte. Pozerala na seba v bielych plavkách. „Ach, ako dobré vyzerá”, pomyslela si. Teda, vyzerala. Jana sa postavila pred zrkadlo. V starých teplákoch a dlhom voľnom tričku, vlasy zopnuté do gumičky, už trochu odrastené, pleť o rok staršia, vrásky o čosi hlbšie... Asi má aj o pár kíl viac.

    Jana sa rozhodla, že z nej bude znova „pyraňa”. Natiahla na seba rifle a úzky svetrík, čiapku, šál, vetrovku a išla do fitka, kúpiť si permanentku. Zavolala svojej kozmetičke a objednala sa na dôkladné čistenie aj lifting. Zastavila sa v drogérii a kúpila si gél proti celulitíde. Doma vytiahla z poličky knihu o zdravom stravovaní a dala si záväzok, že odteraz bude jesť samú cviklu a mrkvu, oriešky s medom a ovocie. Piť bude iba čistú vodu, izbovej teploty. Bude chodiť do fitka a plávať a pravidelne na masáže. Chudnúť až tak veľmi nepotrebuje, stačí ak odbúra toxické látky z tela a všetko bude ok. Popritom bude piť zelený jačmeň a jesť chlorellu a do mesiaca ma telo čisté ako dieťa. Spokojná so svojim akčným plánom si ľahla spať. Popri tom rozmýšľala, že si objedná aj liftingové sérum a masku z bahna mŕtveho mora na tvár aj na telo na domáce použitie.

    Už sa videla na dovolenke. Aj Michelle Pfeiffer by určite zatienila. Keď si dá ešte tú medenú farbu a možno trochu upraví strih vlasov... Jana sa nevedela dočkať dovolenky. Starostlivo sa držala programu. 15. august sa blížil a s ním aj jej odchod na Krétu.

    Do odchodu ostávalo len pár dní, kedy jej manžel oznámil, že kvôli pracovným povinnostiam nebude môcť s ňou odletieť. Aby radšej vzala kamošku. Jana mala sto chutí zavolať do cestovky a celú Krétu zrušiť. Sedela sama v obývačke a on bol v práci. Vlastne ako vždy. Nakoniec sa však rozhodla na Krétu odísť sama.

    Sedela na pláži, jej telo hnedé zo solárka, žiadna celulitída, žiaden tuk navyše. Pleť mala napnutú, hydratovanú a jemnú, dokonalé chránenú pred slnkom. Jej bruško bolo pevné, svaly na rukách aj nohách jemne vyrysované. Vlasy medené, ostrihané do dlhého mikáda zvýrazňovali jej zelené oči a lemovali lícne kosti. Na sebe mala tyrkysové plavky z online shopu, ktoré jej sedeli ako uliaté.     Vyzerala ako hviezda, na pláži však sedela sama. Jej manžel bol zrejme v kancelárii. Za celé tie mesiace si na Jane nevšimol žiadnu zmenu.

    Jana sa rozhodla svoju očistu dokončiť. Čakala ju najnáročnejšia časť. Bola rozhodnutá zbaviť sa starých nepotrebných emócií a citov, ktoré ju otravovali. Ľudí, ktorí jej ubližovali a jej život nijako neobohacovali tiež.

    V jej živote bolo kopec vecí, ľudí, emócií, ktoré nepotrebovala a len jej zbytočne uberali životný priestor a odčerpávali energiu.     Bolo načase spraviť poriadok v samej sebe. Netrvalo dlho, kým prišla na to, čo už nepoužíva, nepotrebuje a nechce. Zbaviť sa materiálnych vecí pre ňu nebol problém, teraz však prišla ťažšia skúška. Dokáže sa zbaviť ľudí, citov, spomienok, závislosti? Tie sa nedajú len tak napchať do igelitky a vyhodiť do kontajnera.

    Ľudia, ktorých sa treba zbaviť sú tí, ktorí jej znova a znova ubližujú, tí s ktorými už stratila spoločnú reč. Na prvom mieste bol jej manžel. Stále dúfala, že sa niečo zmení. Dúfala, že to bude znova také ako keď chodili na výšku. Stále čakala, že ju nejako rozosmeje, že ju prekvapí, alebo, že si všimne aká je krásna. Nespomenul si však už roky ani na to, že ju niekedy ľúbil. Ich cesty sa už dávno proste rozišli. Nevedeli ani kedy, ani prečo. Jana sa rozhodla, že ho nechá ísť. Zrejme si odovzdali to, čo si mali odovzdať a viac sa nepotrebujú. Alebo sa obaja posunuli na inú úroveň a už si proste nerozumejú. Paradoxne, Jana nezúfala. Uľavilo sa jej. Vedela, že nemá zmysel udržiavať staré putá za každú cenu.

    Bola rozhodnutá zbaviť sa aj negatívnych emócií a citov - strachu, žiarlivosti, ega, predsudkov, ...
 

    Strach vlastne popiera vieru a vraví sa, že viera hory prenáša. To Jana dobre vedela. Je jedno, v čo verí. Môže to byť viera v Boha, vesmír, systém, samého seba... Jana verila v to všetko. Verila v Boha, silu vesmíru a moc myšlienky, verila v zákony, že keď konáme dobro, dobro sa nám vráti a verila aj v samú seba. Aj keď jej manžel často pripomínal, že bez neho by nemala nič z toho, čo má a nebola by nikým. Jana bola silná a verila v seba a svoje schopnosti. Inak by nikdy neprekonala strach. Strach má každý a je aj potrebný. Strach ľudí posúva dopredu a aj chráni. Nesmie nás však ovládať. Strach je dobrý radca, ale zlý pán. Nie je normálne nepociťovať strach. Je však dôležité odvážiť sa spraviť prvý krok aj napriek strachu. Jana cítila obrovský strach. Vedela, že je pred ňou veľký krok, napriek tomu bola rozhodnutá mu čeliť.

    Žiarlivosť je tiež len istá forma strachu, navyše obohatená o ego a sebeckosť, okorenená klamstvom, nedôverou a podozrievaním. Preč s ňou! Jana bola rozhodnutá, že ak pôjde do ďalšieho vzťahu, bude ho stavať na dôvere a láske. Jej terajšie manželstvo bolo plné žiarlivostných scén, klamstva a podozrievania. A kam to viedlo?

    Ego - Janine ego sa zväčšilo pri manželovi do nepredstaviteľných rozmerov. Dala mu neskutočnú moc a teraz ju ovládalo.    Dokonca ho spoločnosť dobre živila a podporovala. Jana sa pri vplyvnom manželovi cítila ako stredobod vesmíru. Všetko sa jej týkalo. Všetko brala osobne. Záležalo jej na tom, ako ju vníma okolie, nie aká skutočne je. Žila svoj život podľa časopisov a televízie a cítila sa dobre, pretože spĺňala všetky požiadavky, ktoré boli na modernú ženu kladené. Bola celkom úspešná, šikovná, krásna, mala po tridsiatke, auto, pekný dom. Nemala dieťa - na to mala predsa ešte čas. Mala manžela, ktorý ju mal iba ako módny doplnok na firemné večierky. Jana sa rozhodla ukázať svojmu egu, kto je tu pán. Vedela, že keď ho prestane počúvať, ono prestane hovoriť. Ego nás ovláda. Robí si z nás bábky a potom sa z nás vysmieva. Rozhodla sa počúvať cit. Potlačiť JA do úzadia. Začala si spomínať, kým vlastne je. Ona je úžasná, jedinečná bytosť. Nie preto, aké ma auto alebo postavu. Ona ego nepotrebuje. Nepotrebuje dokazovať nikomu, kto je. Ona to vie a iba na tom jej záleží.

    Nebude sa viac povyšovať nad iných. Nebude nikoho manipulovať. Nebude hodnotiť ani súdiť. Každý má právo na život podľa seba, podľa vlastných pravidiel. Nebude sa porovnávať s inými. Nebude dávať svojmu egu priestor. Bola pevne rozhodnutá sa zmeniť. Vtedy ešte ani nevedela, koľko bolesti si ušetrí.

    Zbavila sa tiež predsudkov. Začala pristupovať k veciam, ako keby ich videla a robila prvý krát. Prestala robiť unáhlené závery a zovšeobecňovať. Nehádzala už všetkých ľudí do jedného vreca. Do všetkých situácii išla naplno, tak ako keby to bolo prvý a posledný krát.

    Nežiadúcim veciam prestala pripisovať význam. Chovala sa tak, ako keby už pre ňu neexistovali. Za krátko zmizli samé od seba, ani nevedela ako.

    Po návrate si zbalila zopár vecí a opustila manžela. Začala žiť podľa nových, vlastných pravidiel. Jej telo teraz nie je dokonale vyformované, pretože nemá čas chodiť do posilky a nemá čas ani na solárko, ale je šťastná. Váži si samú seba. Žije podľa seba, nie podľa iných. Žije sama pre seba, nie pre iných. Každý deň si vychutnáva naplno.

    Spraviť poriadok v byte je prospešné, detoxikovať telo je fajn, ale je nesmierne dôležité spraviť si poriadok vo svojom vnútri a upratať si vo svojich hodnotách. Príbeh o Jane je vymyslený a možno trochu nadľahčený, hovorí ale o tom, že sami sme strojcami svojho šťastia.

    

Prajem vám, aby ste svoje šťastie našli, pevne ho uchopili a už nikdy ho nepustili.

Vanda

Vaša poradkyňa ohľadne zdravia a krásy

Diskusná téma: Čo si myslíte o jarnom detoxe?

Neboli nájdené žiadne príspevky.